Kuinka päästä veloista eroon (4 vinkkiä)

Kaikilla naapureilla, tutuilla, tuttun tutuilla ja ystävillä kaikki on niin hyvin!  Miksi näyttää siltä, että kaikkien asiat ovat niin paljon paremmin kuin minulla?

Olet ehkä kamppaillut tämän asian kanssa jo pitkään. Miksi muilla näyttää menevän niin hienosti, mutta itse kamppailet miten saat rahat riittämään perustarpeisiisi. Ehkä olet velkaantunut vain lisää, etkä ymmärrä kuinka päästä veloista eroon. Missä viipyy se lottovoitto ja muu ihme joka pelastaa sinut tästä tilanteesta?

Kuulostavatko ajatukset tutuilta? Miksi juuri minun elämäni on näin vaikeaa ja taistelen joka päivä, että saisin rahani riittämään. Eikö joskus voisi vähän helpottaa?

Olet ehkä yrittänyt etsiä erilaisia ratkaisuja asioihin. Silti sinusta saattaa tuntua, että kaikki kääntyy vain pahempaan suuntaan. Usko minua, tiedän missä olet nyt. Olen käynyt läpi aivan samoja ajatuksia.

Lukemalla tämän postauksen saat neljä silmiä avaavaa vinkkiä, jotka auttavat sinua ymmärtämään kuinka päästä veloista eroon.

Tiedätkö, että minäkin taistelin vuosikausia näiden samojen asioiden kanssa? Etsin ratkaisuja milloin mistäkin. Yleensä kaikki ratkaisut päätyivät siihen, että velkani määrä vain lisääntyI ja uuvuin lopulta täysin.

Tajusin tällä matkallani yhden tärkeän asian.  Ratkaisu ei ole se, mistä saan lisää rahaa vaan miten opin käyttämään olemassa olevaa rahaa oikein. 

Se, että lopulta löysin ratkaisun joka toimii minun elämässäni vei aikaa vuosikausia. Niin vuosikausia! Välillä luulin löytäneeni ratkaisun ja röyhistin jo rintaani, kunnes taas iskettiin vasten kasvoja lujaa! Halusin epätoivoisesti päästä ulos velkakierteestä ja ainaisesta rahojen laskemisesta.

Kuulostaako tutulta, että aina kun kuvittelit, että nyt helpottaa, niin nurkan takana odottaa varmasti isompi romahdus? 

Kuinka-paasta-veloista-eroon-(4-vinkkia)

Lopulta elämäsi kääntyy pelkkään tulipalojen sammutteluun ja hallinan tunne riistäytyy käsistäsi. Ihmettelet miten ihmeessä päädyit tähän tilanteeseen. Tämä onkin loistava kysymys ja tuo meidät ongelman yhdelle alkulähteistä. Mistä kaikki sai alkunsa?

Olen puhunut Instagram-tililläni useasti kulutuskuplista, joita luomme ympärillemme. Annan sinulle lopuksi herätteleviä kysymyksiä, jotka auttavat avaamaan silmäsi näkemään asiat oikein. Vastaukset ovat lähempänä kuin uskoitkaan!

Kun aloin tarkastelemaan omaa käyttäytymistäni, huomasin päätyväni kerta kerran jälkeen samoille lähteille. Tämä lähde on vaarallinen ja salakavala, sen nimi on vertaileminen. Miten tämä liittyy ongelmiini, voit ajatella. Anna kun avaan asiaa sinulle vielä syvemmin. 

Huomasin, että huomaamatta vertailin kaikkea sitä mitä minulla oli siihen mitä jollakin tutulla, tutun tutulla tai pahimmassa tapauksessa ystävällä oli. Nämä kysymykset toistuivat mielessäni:

 • “Miten ihmeessä heillä on varaa ostaa taas uusi auto?” 
 • “Taasko he menevät ulkomaille? Johan he kävivät jo kerran tänä vuonna aiemminkin aurinkolomalla.”
 • “Eihän heille ole edes mitään korkeapalkkaista työtä. Miten tämä on mahdollista?”
 • “Ai, he ostivat omakotitalon uuden auton lisäksi.”
 • “Miten ihmeessä heillä on varaa pukea lapsensa aina tuohon kalliiseen merkkiin?”

Kuulostaako ajatuksenjuoksu tutulta sinusta? Ehkä asiat mitä ihmettelet ovat erilaisia, mutta löydät tästä varmasti punaisen langan mitä tavoittelen. Tämä vertailu alkaa hiipiä pikkuhiljaa elämääsi. Ja yhtäkkiä huomaat mitä kaikkea sinulta puuttuukaan. Yhtäkkiä et ole enää tyytyväinen kaikkeen siihen, mikä joskus tuntui mukavalta. Miten nopeasti asiat, joista ennen iloitsit muuttuvatkin vähäpätöisiksi ja ankeiksi. 

Tulet yllättymään kuinka helppoa on päästä kiinni vääränlaisiin ajatusmalleihin, jotka pitävät sinua kiinni velkakierteessä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Voin kertoa kokemuksestani, että alat haaveilemaan jostain uudesta. Jostakin mikä saavuttaisi sen tason mikä naapurillasi, työkaverillasi tai ystävälläsi on.

Me ihmiset haluamme tiedostamatta kuulua joukkoon. Jos tämä suurin “joukko” mihin vertaat itseäsi omistaa täysin erilaisia asioita, alat huomaamatta tavoitella niitä itsellesi. Et muista kyseenalaistaa, että onko tämä todella sitä mitä MINÄ haluan. 

Voisi siis sanoa, että omaksut huomaamatta jonkun toisen unelman ja luulet sitä omaksesi. Kuulostaako hullulta? Odota, niin selitän lisää. 

Missä vaiheessa huomasit, että arjen raha-asiat alkoivat tuottamaan yhä enemmän ongelmia? Miten päädyitkään tähän? Mikä on se tie, mikä johdatti sinut tähän nykyiseen hetkeen? Aloitko ehkä seuraamaan suosittuja bloggareita ja Instagramtilejä. Ihastelit ihmisten kauniita koteja ja täydellistä elämää. Näin minulle kävi (toki silloin ei vielä ollut Instagramia, joten voit sanoa minua vanhaksi).

Kuinka-paasta-veloista-eroon-(4-vinkkia)

Kaikki tämä tapahtui minulle vahvemmin siinä yksinäisyydessä mitä vain tuore äiti voi kokea. Olin väsynyt, yksinäinen ja asuin paikkakunnalla, jossa minulla ei ollut ystäviä.

“Ystävystyin” siis blogimaailman kanssa ja aloin tavoittelemaan kauniiden kotien teemaa myös omassa elämässäni. Se toi iloa ja tunsin kuuluvani johonkin. Siitä seurasi kulutuksen lisääntyminen, mutta myös samalla väsymyksen lisääntyminen.  

Tästä elämä meni eteenpäin, siirryin takaisin työelämään. Sain taas erilaisen ympäristön osakseni. Nyt minulla oli enemmän aikuisia kontakteja (ja lisää vertailunkohteita!).

“Miten tuo, jolla on sama työ kuin minulla, voi ostaa noin hienon auton?”

“Miksi minä en pystyisi samaan?”

“Onhan se aika kiva ja välttämätön myös, turvallisuus ennen kaikkea!”

Onko joku asia tähän mennessä puhutellut sinua? Jaa postaus somessa muidenkin luettavaksi!

Pysähdytään nyt tähän. 

Asiat lähtivät kertaantumaan. Huomaamatta velkataakka ja samaan aikaan myös väsymys lisääntyi. Kun saavutin jonkun uuden tavoitteen, huomasin, että pian tuli vain uusia ja taas uusia asioita mitä minun olisi pitänyt omistaa. Ketä varten oikeastaan elinkään tätä elämääni?

Sinulla on mahdollisuus pysähtyä nyt, ennen kuin kaivat itsellesi syvempää kuoppaa. Tai jos olet jo tippunut kuoppaan, voin kertoa, sieltä on mahdollista nousta. Ei, se ei ole nopeaa, mutta se on mahdollista. Ja samalla saat mahdollisuuden löytää tasapainoisemman elämän. 

Tiesitkö, että tietämättäsi luot ympärillesi tällaista kulutuskuplaa? Sinä seuraat muiden kulutuskuplia ja haluat sitä samaa. Samalla muodostat oman kulutuskuplan. Mutta tiesitkö, joku katsoo sinua ja ihmettelee samoja asioita: “miten sinulla on varaa?”.

Näin huomaamattomasti olet luonut kuplan, mitä myös toiset tavoittelevat. Siinä me sitten elämme vieri vieressä kulutuskupliemme kanssa. Onko se totta? Onko se sitä elämää mitä oikeasti halusit?

On niin helppo keksiä oikeutuksia miksi minun kuuluu saada tämä. Miksi en voi elää ilman tätä. Tiesitkö, että olemme huippuhuijareita, pystymme huijaamaan myös itseämme. Vältämme katsomatta totuutta silmiin ja keksimme kyllä oikeutuksen kulutuksellemme. Vai kuulostaako tutulta:

 • “Olen ansainut tämän”
 • “Nyt on ollut niin raskasta, että voin vähän hemmotella itseäni”
 • “En pärjää ilman tätä”
 • “Tämä on niin pieni summa, että ei sillä ole mitään väliä”
 • “Palkitsen itseni, kun saavutin tämän…”
 • ”Lasten kuuluu saada/kokea tämä…”

Kuinka kauan oikeastaan tunnet iloa ja tyydytystä uudesta ostoksestasi? Vai onko heti tähtäimessä jotain uutta ja parempaa? Onko tavaran ja omaisuuden kerääminen oikeasti sitä mitä haluat elämältäsi?

Haluatko ostaa asioita kiillottamaan ulkokuortasi sen takia, että voisit todistaa puolitutuille jotain…mitä? Ja sen takia joudut niska limassa raatamaan rahan eteen, jotta saat kaikki ostoksesi maksuun.

Käymällä läpi nämä seuraavat askeleet hahmotat paremmin missä mennään. Vastaamalla kysymyksiin rehellisesti löydät rohkeuden puhkaista oman kulutuskuplasi ja pääset matkalle kohti vapautta! Alta löydät myös tämän saman tekstin kuuluisana tikku-ukkoversiona IGTV-videon muodossa.

Kysymykset, jotka auttavat avaamaan silmäsi ja kuinka päästä veloista eroon:

 1. Pysähtyminen. Onko tämä miten elän totta ja kestävää?
 2. Kenen mielipiteellä on oikeasti merkitystä elämässäni?
 3. Minkä asioiden jälkeen huomaan kulutukseni lisääntyvän? Mitä teen näille asioille nyt?
 4. Jos jätän ostamatta, miten se muuttaa elämääni?

Tiesitkö, että kaikki alkaa aina henkilökohtaisesta oivalluksesta. Ei siitä, että saat ohjeen jostain miten asioita kuuluisi suorittaa. Siksi on tärkeää, että vastaat kysymyksiin rehellisesti. Sinulla itselläsi on parhaat vastaukset juuri sinun elämääsi varten. Tykkäsitkö tästä postauksesta? Liity sähköpostilistalleni ja saat joka tiistai lisää herätteleviä ajatuksia ja tukea kohti velatonta elämää. Liity TÄÄLTÄ.

Haluatko lukea lisää? Kirjoitin juuri postauksen osamaksuista, joka herättelee myös varmasti ajatuksiasi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

More Posts

Osamaksut, ratkaisu ongelmaan?

Oletko ikuisessa osamaksu- tai velkakierteessä? Tuntuuko, ettet pysty välttämään osamaksuja? Olet kenties huomannut, että pikku hiljaa tilanne on vain pahenemaanpäin. Se mitä joskus luulit ratkaisuksi,