Osamaksut, ratkaisu ongelmaan?

Osamaksut, ratkaisu ongelmaan

Oletko ikuisessa osamaksu- tai velkakierteessä? Tuntuuko, ettet pysty välttämään osamaksuja? Olet kenties huomannut, että pikku hiljaa tilanne on vain pahenemaanpäin.

Se mitä joskus luulit ratkaisuksi, alkaakin tuntumaan raskaalta taakalta. Ulospääsy tilanteesta ei näytä mahdolliselta.

Ihmettelet aivan varmasti, että miten muut pystyvät elämään huoletonta elämää. Miten muilla ihmisillä on asiat aina niin hyvin? Säästät ja kiristät joka kuukausi, vain huomataksesi loppukuusta, että mönkään meni taas. 

Lukemalla tämän postauksen opit miten ehkäiset osamaksukierteen jatkumisen.

Voit ehkä ihmetellä, että miten minä muka tiedän läpikäymistä tunteistasi mitään? Seuraavaksi haluan päästää sinut vähän lähemmäksi kokemuksiani ja raotan hetkeksi oveani sinulle.

Kasvoin perheessä, missä ajatukset velkaantumista kohtaan olivat hyvin negatiiviset. Sisäistin asian jo hyvin varhain. Velkaantuminen ei ole todellakaan hyvä juttu.

Miten ihmeessä sitten jouduin osamaksukierteeseen aikuisiällä? Tiedän sen tuskan ja häpeän mitä käyt juuri nyt läpi. Häpeä, voimattomuus ja ikuinen tulipalojen sammuttelu tuli tutuksi osamaksukierteen olessa päällä.

Ihan viime aikoihin asti olen miettinyt, mikä sai minut ottamaan aina vaan uusia osamaksuja. Olen löytänyt siihen monta ulkoista syytä, mutta vain yhden ja ainoan syyllisen.

Ulkoiset syyt ovat edesauttaneet ensimmäiset osamaksujen ottamista. Päätöksen niiden käyttämiseen olen tehnyt yksin ja vain minä itse. Tietysti tähän liittyy myös liuta tiedostamattomia syitä, kuten häpeää ja huonoa itsetuntoa.

Yksi suurin vaikuttaja ulkopuolelta olikin se, kun huomasin ihmisten ympärilläni pitävän osamaksuja ihan normaaleina. He eivät hävenneet millään tavoin puhua asiasta, vaan pitivät sitä jopa välttämättömänä perhearjesta selviytymiseen. Nämä normaalit täysjärkiset ihmiset eivät hävenneet velkoja. Pikku hiljaa ja huomaamatta tämä asenne hiipi myös minun mieleeni. 

Jos koet, että joku tuttavasi hyötyisi tästä postauksesta jaa se ihmeessä somessa!

Se, että velkojen ottaminen nähdään hyväksyttävänä ympärilläsi ajaa sinut helposti tilanteisiin, jossa koet sen hyväksyttävänä myös itsellesi. Se, että ympäröivä yhteiskunta vielä vahvistaa tätä ja kehottaa nopeisiin tarpeiden tyydytykseen: 

“Osta heti!”

“Älä odota!”

“Tämä tarjous on voimassa vain hetken!” 

“Maksa osamaksulla”

“Osta nyt, maksa myöhemmin”

Tämän tapaiset kehotukset antavat vahvistusta velkakäyttäytymisellesi. Velkaantumiselle tarjotaan useita vaihtoehtoja.

Miten ihmeessä voisit odottaa, kun maailma on niin täynnä kaikki mahdollisuuksia? Haluaisit kaiken nyt ja heti! Me ihmiset olemme myös erilaisia. Toiset tekevät enemmän järkeen perustuvia päätöksiä, kuin toiset taas menevät voimakkaasti tunteen mukaan.

Mitä jos tunne sanoo juuri nenän alla olevan tarjouksesi aikaan, että tästä saan hyvän olon ja kuulun joukkoon? Ilman tätä ostoa en pärjää tai en kuulu joukkoon.

Osamaksujen todellinen hinta

Osamaksu ei myöskään tunnu niin kalliilta, kuin suora osto. Vai ostaisitko 1000€ maksavan kännykän? Ehkä vaihtoehto maksaa 20€/kk kolmen vuoden ajan hävittää ajatuksen järkyttävän kalliista puhelimesta. Ja eihän siinä ole edes korkoa! Tunnistatko näitä ajatuksia itsessäsi?

Juttelin kerran yhden Rahahuoli- instaseuraajani kanssa asiasta. Päädyimme siihen, että usein osamaksut hämärtävät asioiden todellisen hinnan. Koroton osamaksu ajaa sinut ostamaan kalliimman tuotteen vain siksi, että se on koroton. Kuvittelet säästäväsi. Todellisuus onkin päinvastoin.

Eihän yksi osamaksu välttämättä vielä maata kaada. Niin minäkin ajattelin sen ensimmäisen sopimuksen kohdalla. Yksi sinne tai tänne! Ja niin pieni summakin vielä. Tämä on paljon helpompi maksaa, kuin säästää se 1000€! Siihen menee niin kauan aikaakin ja kännykkäni on täysin rikki muutenkin. Tarvitsen uuden joka tapauksessa, enkä voi tyytyä halvempiin malleihin.

Tarinaa voisi jatkaa loputtomiin. Mielesi alkaa kehittelemään oikeutuksia ostolle ja varmasti löytää sille juuri ne oikeat perustelut.

Miten sitten kävikään?

Niin meidän mielemme toimii. Säästäminen ja odottaminen on niin vanhanaikaista ja tylsää. Sitten voidaan vähän naureskella jollekin poloiselle, joka ajelee muutamaa vuotta vanhemmalla autolla. Miten tuo edes kehtaa? Kun samaan aikaan ollaan itse syvällä suossa erilaisten osamaksujen kanssa.

Pahimmassa tapauksessa puhelimesi rikkoontuu, ennen kuin olet edes maksanut sen kokonaisuudessaan. Joudut ostamaan uuden ja keksit siihen taas uudet hyvät syyt. Osamaksuja vanhasta puhelimesta on vielä jäljellä vuosi ja nyt tulee uuden, vielä ehkä hiukan kalliimman puhelimen osamaksut päälle.

osamaksut, ratkaisu ongelmaan?

Huomaatko kierteen? Ei se yksi vielä tapa. Mutta kun siitä tulee tapa miten toimit rahan kanssa, ajan mittaan huomaat sen ”tappavaksi”. Niin kävi myös minulle.

Oli osamaksuja koulutuksista, matkoista, puhelimista, tietokoneista, vaatteista ja autosta. Kahden viimeisen kohdalla maksoin vielä osamaksuja niistä pitkään sen jälkeen, kun housut olivat jo revenneet ja auto käynnistynyt viimeisen kerran.

Seuraavaksi annan sinulle neljä vinkkiä ja näkökulmaa, jotka auttavat sinua hahmottamaan tilanteet missä turvaudut osamaksuihin ja miksi teet niin.

Sellaisia me ihmiset olemme. Haluamme nopeita tyydytyksen tunteita. Nopeita voittoja. Nopeus ja tehokkuus taitavat olla päivän sanat. Haluan jakaa sinulle neljä vinkkiä minkä avulla pääset eroon osamaksukierteestä ja otat jälleen raha- asiasi haltuun.

  1. Katso tilannettasi ulkopuolelta.

Ajattele itsesi 20 vuoden päähän ja katso sieltä käsin nykyistä tilannettasi. Miltä se näyttää? 

  1. Huomioi tilanteet.

Millaiset tilanteet laukaisevat ostokäyttäytymisesi?

  1. Mieti ihannetilanne

Mikä on ihannetilanteesi osamaksujen suhteen? Miksi?

  1. Mitä uusia ostohaluja sinulle on tulossa?

Tiedät varmasti menneisyytesi perusteella mitkä ovat tulevat tarpeesi. Onko se kännykkä, uusi vaate vai joku muu? Mieti ensin kolme tällaista todennäköistä tarvetta. Mieti mitä voit tehdä, jos osamaksu ei ole mahdollisuus tällä kertaa. Miten valmistaudut siihen tilanteeseen kun tarve alkaa nostamaan päätään.

Teetkö ehkä säästösuunnitelman? Löydät kyllä siihen ratkaisun itsestäsi. Olemmehan jo käyneet läpi, kuinka kekseliäitä me ihmiset voimme olla keksimään erilaisia tekosyitä. Nyt käytä tätä viisautta toisinpäin ja mieti miten toimit seuraavan puhelimen (tai muun oston) kanssa. Tee siitä suunnitelma ja pysy siinä. Se jos mikä tuo tyydytystä pitkällä tähtäimellä.

Laittoiko tämä postaus sinussa liikkelle pienen prosessin? Liity sähköpostilistalleni, niin tulet saamaan ajankohtaisia vinkkejä ja ideoita prosessisi avuksi. 

Ehkä myös kiinnostuit selvittämään lisää syitä velkaantumiseesi ja haluat kipeästi löytää avun tilanteeseesi. Käy lukemassa postaukseni, jossa käsitellään vähän enemmän syitä velkaantumisen taustoille.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

More Posts

Kuinka päästä veloista eroon (4 vinkkiä)

Kaikilla naapureilla, tutuilla, tuttun tutuilla ja ystävillä kaikki on niin hyvin!  Miksi näyttää siltä, että kaikkien asiat ovat niin paljon paremmin kuin minulla? Olet ehkä